Juoksukenkien valinta

Juoksukenkien valinta

Perinteisesti juoksukengiltä on haluttu hyvää askelluksen pehmennystä, mikä kuulostaakin äkkiä ajateltuna loogiselta ja parhaalta valinnalta juoksukenkäostoksilla. Todellisuudessa sopivien juoksukenkien valinta ei ole näin yksioikoista, ja paksupohjaisten kenkien valinta on usein täysin väärä. Juoksukenkien valintaan liittyy useita huomioitavia seikkoja, jotka aloittelijankin kannattaa pitää mielessä. Väärä kenkävalinta voi nopeasti tukahduttaa alkuinnostuksen, kun taasen hyvä kenkävalinta antaa lisäpontta säännölliselle juoksuharjoittelulle.

Säännöllinen juoksulenkki tarvitsee omat juoksukengät

Vain hyvin satunnaisesti tapahtuvalle juoksulenkille kannattaa laittaa jalkaan jotain muuta, kuin juoksuun tarkoitetut kengät. Jumppatossuilla voi toki käydä kokeilemassa lähipururataa hyvillä mielin, mutta jos tämän jälkeen päättää aloittaa kerran tai useammin viikossa tapahtuvan juoksuharjoittelun, on aika suunnistaa juoksukenkäostoksille.

Juoksukengillä on mukava kävellä, mutta kävelykengillä, kuten esimerkiksi trendikkäillä tennareilla, ei kannata säännöllistä juoksua harrastaa. Juoksukenkiä on nykyään tarjolla useita erilaisia. Kussakin mallissa on tietyt rakenteelliset ominaisuudet, jotka parantavat juoksulenkistä nauttimista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kalleimmat mahdolliset erikoisrakenteet omaavat juoksukengät olisivat paras mahdollinen valinta.

Kenties suurimpia vääriä olettamuksia juoksuharjoittelua aloittavien keskuudessa on se, että aloittelija tarvitsee mahdollisimman paljon tukea ja pehmennystä juoksuun. Aloitteleva juoksuharrastaja, joka käy kerran tai kaksi viikossa lenkkipolulla, pärjää lähes poikkeuksetta tavallisten juoksukenkien kevyellä perusmallilla. Kevyet kengät auttavat juoksijaa tuntemaan juoksualustan paremmin ja tämä edistää paremman askeltekniikan kehittymistä. Liiallinen pehmennys voi johtaa raskaaseen kanta-askellukseen, joka rasittaa niveliä voimakkaasti, vaikka aluksi siltä ei tuntuisikaan.

Lähes poikkeuksetta aloittelevalle juoksuharrastajalle kevyet perusjuoksukengät ovat turvallisin ja paras valinta.

Kenelle erikoisjuoksukengät sopivat?

Juoksuharjoittelun aloittamisen jälkeen saattaa muutaman kuukauden kuluessa huomata systemaattisia rasitusvammoja, joihin valituilla juoksukengillä on vaikutuksensa. Mikäli nilkan alue kipeytyy nopeasti juoksulenkeillä, saattaa ollakin niin, että juoksija kuuluu siihen pieneen vähemmistöön, joka tarvitsee pronaatiotuetun juoksukengän. Juoksukengän pronaatiotuki ohjaa jalkaterää tasaisempaan askellukseen vähentäen jalkaterän rasitusvammoja. Epäillessään tarvitsevansa pronaatiotukea, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, joka voi tutkia jalkaterän rakennetta tarkemmin. Suurimmalle osalle juoksuharrastajista pronaatiotuesta ei ole muuta kuin haittaa tuen ohjatessa jalkaterää epäluonnolliseen askellukseen.

Huomattavan paksut pohjat omaavat juoksukengät ovat pronaatiotuen ohella suurimmalle osalle harrastajista täysin tarpeettomia. Ne tuntuvat jalassa mukavilta ja antavat vaikutelman hyvästä iskunvaimennuksesta. Tässä piilee vaara, sillä höyhenenkevyeltä tuntuva askellus johtaa helposti vammautumisia tuottavaan juoksutyyliin. Jalkapohjissa pehmeät paksupohjaiset kengät voivat tuntua kivoilta, mutta polvet ovat todella kovilla, jos juoksutekniikka nojaa vahvasti kantapää edellä alas tulevaan askellustapaan.

Erikoisrakenteita sisältävät juoksukengät ovat yleisesti ottaen sopivia vain sellaisille juoksijoille, joiden askellusta ja jalkaterää ovat lääketieteen ammattilaiset analysoineet ja todenneet tarpeen erikoiskengille. Tavallisille harrastajille, joilla ei ole jalkavaivoja, erikoisrakenteet aiheuttavat vain ongelmia.

Oikean kokoiset juoksukengät jalkaan ja ulos lenkille!

Ehkäpä tärkein asia juoksukenkien valinnassa on kengän sopiva koko. Mitä pidempiä matkoja juoksee, sitä enemmän jalka turpoaa lenkin aikana ja tarvitsee siten lisätilaa kengässä. Maratoonarille sentin rako varpaan ja kengän sisäkärjen välillä on minimi, mutta puoli tuntia kerrallaan lenkkeilevälle riittää puoli senttiä varvastilaa. Tärkeää on, että jalka ei hölsky ja liiku kengän sisällä vapaasta tilasta huolimatta.

Juoksutekniikan kehittäminen on kuitenkin aina avainasemassa. Kengästä riippumatta jalkaterän tulisi osua maahan kehon keskipisteen kohdalla eikä etu- tai takakenossa. Kantapää edellä ei tulisi askeltaa, vaan joko tasa-askeleella tai päkiä edellä. Hyvä juoksutekniikka yhdessä oikein valittujen juoksukenkien kanssa tekevät juoksulenkeistä nautinnollisia.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)


Siirry alkuun