Liian kuluneet juoksukengät? Näin tiedät milloin on aika vaihtaa

Liian kuluneet juoksukengät? Näin tiedät milloin on aika vaihtaa

Kunnolliset ja sopivat juoksukengät tekevät juoksijan elämästä mukavaa, joten kenkien kulumista on hyvä seurata jatkuvasti. Toisilla kuluu useammat kengät vuodessa, toisilla taas yhden juoksukengät kestävät vuosia. Mutta kuinka lenkkarien kulumista voi seurata?

Aika ei voi koskaan olla mittarina lenkkarien vaihtamiselle, sillä juoksukengät kuluvat tietysti käytön mukaan ja käytön määrästä riippuu, kuinka kauan lenkkarit kestävät. Kenkävalmistajat suosittelevat lenkkareita käytettäväksi noin 700-900 kilometriä, mutta satunnaisesti liikkuvan on vaikea seurata kilometrejä.

Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Erja Yläjärvi on intohimoinen juoksija ja hän pitää Juoksublogia HS:n sivuilla. Blogissaan Erja Yläjärvi antaa vinkit, kuinka hän itse tietää, milloin on aika vaihtaa juoksukenkiä.

1. Pysy suurin piirtein kärryillä juostuista kilometreistä

Tämä voi olla hankalaa etenkin satunnaisesti liikkuvalle. Tärkeää on laittaa esimerkiksi kalenteriin merkintä, milloin hankit lenkkarit, ja kalenterista voit katsoa montako viikkoa kengät ovat olleet käytössä. Viikkokilometrit pystyt jotenkin arvioimaan keskimäärin. Yleensä 1000 kilometriä on selkeä raja, sitä enempää kengillä ei kannata juosta.

Riippuu myös kenkien käyttäjästä kuinka nopeasti kengät kuluvat. Painavalla ihmisellä ja kantapääaskelluksessa lenkkarit kuluvat selvästi nopeammin. Asfaltilla juoksevan täytyy niin ikään ostaa juoksukenkiä tiuhemmin kuin pururadoilla tai sorateillä juoksevan.

2. Käytä aina kaksia kenkiä yhtä aikaa

Älä lykkää seuraavien lenkkarien ostamista siihen, kunnes edelliset ovat ihan puhki, vaan osta ne esimerkiksi yhtä aikaa tai kuukausi edellisten jälkeen. Ota toiset lenkkarit käyttöön, kun ensimmäiset on kunnolla sisäänajetut. Kaksissa lenkkareissa on lukuisia etuja, vaikka niiden ostaminen yhtä aikaa kirpaiseekin melkoisesti rahapussia. Kun omistat kahdet juoksukengät, voit vaihdella niitä, käyttää vuorotellen ja antaa lenkkareiden kuivua käyttökertojen välillä kunnolla. Näin saat lisäkäyttöaikaa lenkkareille, sillä kunnon lepotauko palauttaa lenkkareiden pohjat kunnolla.

Ja mikä on mukavanpaa kuin se, että aina saa juosta kuivilla ja raikkailla lenkkareilla.

3. Luota omaan fiilikseen

Kun sinulle tulee tunne, että lenkkarisi vetelevät viimeisiään, usko itseäsi. Fiilis ei tule tyhjästä, vaikka päällepäin lenkkareissa ei näkyisi kulumisen merkkejä juurikaan. Voit ostaa aluksi uudet lenkkarit rinnalle, jolloin käytössä huomaat pian, ettei vahvoja tossuja tule juuri vedettyä jalkaan.

Toinen hyvä keino on tietysti seurata kenkien kuntoa ulkoisesti: pieni kuluma ja pyöristys pohjien reunoilla on ihan normaalia, mutta jos pohjat ovat niin kuluneet, että seuraava kerros jo kuultaa läpi, on ne korkea aika vaihtaa. Jos pohja on selvästi sisäänpainunut, halkeillut tai repeillyt, kengät todennäköisesti ovat jo melkoinen riski jaloillesi.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?


Siirry alkuun