Haisevatko kenkäsi? Näin poistat hajun kotikonstein

Haisevatko kenkäsi? Näin poistat hajun kotikonstein

08.09.2016

Haisevissa kengissä on ikävä kulkea ihmisten ilmoilla ja toisaalta haisevat ja likaiset kengät eivät tee hyvää jaloillekaan. Mikäli haju ei häviä kengistä viikkojenkaan tuuletuksella on olemassa monta hyvää kotikonstia, jolla voit poistaa hajun.

Paras keino ehkäistä haisevien kenkien ongelmaa on tietysti ostaa vain laadukkaita, hyviä ja hengittäviä kenkiä, kuten kunnon nahkakenkiä. Ja puolestaan välttää keinonahkaisia ja umpinaisia synteettistä materiaalia olevia kenkiä. Tunnet kyllä äkkiä jalassasi, hengittääkö kenkä vai ei. Yksi keino tunnistaa hyvät kengät on tietysti hinta: halvat kengät ovat usein myös huonot kengät, eivätkä hengitä.

Nahkakengätkin toki voivat haista, varsinkin, jos käytät yksiä kenkiä jatkuvasti ja ilman sukkia. Käytä siis kengissä aina sukkia ja huolehdi muutenkin hyvästä jalkahygieniasta.

Hyviä kotikonsteja hien hajun poistamiseen kengistä ovat:

1. Ruokasooda.

Ripottele ja hiero soodaa kengän sisäpinnoille joka puolelle. Kuivaa kengät ensin huolella, jotta sooda ei pääse liukenemaan kenkään. Anna soodan vaikuttaa yön yli. Seuraavana päivänä voit imuroida soodan pois.

2. Kahvinpurut.

Kahvi poistaa ja neutraloi tehokkaasti hajuja kaikkialla. Kenkien hajua kuivilla kahvinpuruilla voi poistaa samalla tavalla kuin soodalla. Älä kuitenkaan käytä kahvia vaalean kengän vaaleilla sisäpinnoilla, sillä kahvi saattaa värjätä kenkää. Tummissa ja ruskeissa kengissä värjääminen ei toki haittaa.

3. Etikka.

Tavallinen etikka on tehokas hajunpoistaja, mutta jättää tilalle melkosen äykeän oman tuoksunsa, joka poistuu melko hitaasti. Etikka laimennetaan veteen niin, että laitetaan suihkepulloon yksi osa etikkaa ja yksi osa vettä. Etikkavesiseosta suihkutetaan ohuelti kengän sisäpinnoille ja kengän annetaan tuulettua ja kuivua hyvin ennen käyttöä.

4. Pakastaminen.

Pakastaminen saattaa poistaa hajuja kengistä. Kokeile pakastaa kangaskenkiä yön yli. Nahkakenkiä ei kannata pakastaa, sillä ne voivat kuivua pilalle.

5. Kenkäliikkeiden omat aineet.

Kenkäkaupoissa myydään omia hajun poistoon tarkoitettuja suihkeita ja aineita. Näitä on erilaisia ja niiden tehoa ei voi sanoa kuin kokeilemalla. Nämä suihkeet ovat valmistettu synteettisistä kemikaaleista, joten mikäli haluat käyttää täysin luonnonmukaisia aineita ja välttää kemikaaleja, sinun on parempi valita joku edellisistä menetelmistä.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Siirry alkuun