Näin valitset oikeanlaiset juoksukengät

Juoksukenkien valintaMiten löytää sopivat kengät juoksuharrastukseen? Juoksetko metsässä vai maantiellä, pitkään vai lyhyesti? 

Alla kuusi vinkkiä, joiden avulla löydät itsellesi sopivat juoksukengät.

1. Valitse jalkaasi istuva kenkä. Kantapää ei saa nousta ja sivuilta kengän pitää olla napakka ja tukeva mutta ei saa puristaa. Juoksukenkä kannattaa aina sovittaa. Mikäli haluat hyödyntää nettikauppojen kenkätarjoukset, voit joko sovittaa kenkää liikkeessä ja tilata ne netistä tai tilata useamman vaihtoehdon ja sovittaa kotona.

2. Paino ja juoksualusta vaikuttavat kengän valintaan. Painavamman kannattaa valita pehmustetumpi kenkä kuin kevyemmän, sillä tärähdysrasitus tuntuu kovemmin esimerkiksi polvissa mitä enemmän on painoa ja vähemmän pehmusteita. Myös juoksualusta kannattaa ottaa huomioon kenkiä valitessa: maantielle valitaan pehmustetut, maastossa juoksuun lättänämmät kengät.

3. Juoksukenkä saa olla numeroa tai kahta suurempi. Varpaan päästä kärkeen saa olla 1-1,5 senttiä ylimääräistä tilaa, sillä jalka turpoaa juostessa. Pitkällä matkalle, esimerkiksi maratoonareille, tilaa kannattaa jättää vielä enemmän.

4. Tarkkaile kenkien kulumista. Yhdet juoksulenkkarit kestävät noin 500-800 kilometriä. Tarkkaile kuitenkin juoksukenkiesi kuntoa: jos pohjat ovat puhki kuluneet tai vuori haittaavasti kulunut, kengät on syytä vaihtaa. Jalkatuntuma on kuitenkin paras mittari: mikäli vanha kenkä tuntuu edelleen hyvältä jalassa, ei ole mitään syytä ostaa uusia.

5. Vaihtele kaksia lenkkareita lenkin mukaan. Osta kahdet erilaiset lenkkarit: pitkälle matkalle ja lyhyelle matkalle tarkoitetut ja kenties myös maantielle ja maastoon tarkoitetut lenkkarit. Näitä vaihtelemalla saat aina juosta sopivilla kengillä ja toisaalta kengät kuluvat myös paljon hitaammin.

6. Käy askelanalyysissa. Askelanalyysissa selviää askeltyyppisi hyvin tarkasti. Analyysin perusteella sopivat kengät on helppo valita. Askelanalyysipalvelua tarjoavat fysioterapeutit ja jotkut urheiluliikkeet. 


Lähde: Ilta-Sanomat
Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun