Lasten kengät netistä

Lasten kenkiä saa edullisesti netistä suoraan kotiin, mikä helpottaa kenkien sovittamista lasten kanssa. Lasten kengät on verkkokaupassa ilmoitettu usein myös tarkkojen mittojen kanssa, jolloin kotona voi mitata lapsen jalan ja tilata heti oikean koon netistä. Lasten kenkien valikoima on kasvanut verkkokaupoissa vuosi vuodelta, joten netistä tilaamista helpottaa se, jos rajaa hakua kengän koon ja kengän tarkoituksen mukaan. Lasten kenkiä löytyy muun muassa sandaaleja, tennareita, kävelykenkiä, saappaita, mutta myös vaikkapa liikkumista innostavia rullakenkiä. Lasten kenkiä joutuu uusimaan tiheään tahtiin, koska lapsen jalka kasvaa koko ajan, joten lasten kenkiä kannattaakin ostaa alesta vaikka etukäteen jo seuraavalle kaudelle. Suomessa lasten kenkien tulee kestää myös vuodenaikojen vaihtelut, joten esimerkiksi vedenpitävyys on usein tärkeä ominaisuus. Välillä lapsen jalka voi kasvaa niin kovasti, että syksyllä ostetut tennarit eivät välttämättä mahdu enää keväällä jalkaan. Toisaalta kovassa käytössä lasten lenkkarit voivat kulua loppuun jo kuukaudessa. Myös lasten kohdalla kannattaakin panostaa laadukkaisiin lasten kenkiin, jotka tukevat lapsen jalkaa sopivasti. 

Vauvan kengät 

Vauvan kengät on suunniteltu lapselle, joka ei vielä kävele tai vasta harjoittelee kävelyä. Vauvan kenkiä ovat myös sisätossut, jotka lämmittävät mukavasti vauvan jalkoja. Vauvan kasvaessa voi netistä tilata myös ensiaskelkengät, jotka on suunniteltu ajalle, kun lapsi harjoittelee kävelyä. Toisaalta ulkoiluun ovat kätevät myös verkkokaupoista löytyvät Stonzit, jotka ovat paksummasta materiaalista valmistetut tossut. Vauvan tossut toimivat niin vaunuissa, ryömimisessä kuin kävellessäkin. Vauvalle löytyy myös merkkikenkiä, kuten Converseja tai Adiadaksen lenkkareita. Vauvan merkkikenkiä voi katsella jo etukäteen verkkokauppojen aleista, kun tietää vauvan jalan koon. 

Lasten talvikengät netistä

Lasten talvikengät joutuvat kestämään Suomen talvessa monenlaista säätä. Loskakeleille onkin hyvä valita vedenpitävät talvikengät ja pakkaskeleille erikseen lämpimät talvikengät tai talvisaappaat. Lasten Goretex kengät kestävät yleensä hyvin kastumista, mutta lätäkköissä pomppimiseen on syytä varata perinteiset saappaat. Lasten talvikengät ovat etenkin syksyllä suhteellisen kalliita, joten myös lasten Goretex kenkiä ja talvikenkiä kannattaa ostaa verkkokauppojen alesta tai outletista, jos mahdollista. Lasten talvikenkiin tulisi varata myös jonkin verran kasvunvaraa. Pienet kengät voivat puristaa ja tuntua myös kylmiltä jaloissa. Lasten talvikenkiä ei myöskään kannata kierrättää kovin monelle lapselle, koska kova kulutus vähentää kengän ominaisuuksia, kuten vedenpitoa tai lämpöä.

Lasten tarralenkkarit, tennarit ja kesäkengät

Lasten tennareita on saatavilla tarroilla, nauhoilla tai kuminauhoilla. Alle kouluikäiselle lapselle on mukava valita kengät, jotka lapsi saa itse jalkaan. Yleensä tarralenkkarit tai kuminauhoilla varustetut tennarit toimivat kätevästi alle kouluikäisellä lapsella ja mikä ettei isommallakin. Lapsi tykkää toimivista kengistä, jotka saa helposti jalkaan. Kesäkenkiin ei kannata varata liikaa kasvuvaraa, koska liian isoilla kengillä on hankala juosta ja leikkiä. Kesällä lapsi voi juosta paljon myös avojaloin, mutta erilaiset sandaalit suojaavat jalkapohjia tikuilta ja lasinsiruilta. Sandaalit ovat hyvä valinta rannalle tai hiekkalaatikolle, koska yleensä muovista tai nahasta valmistetut sandaalit on helppo pestä ja huoltaa.

Minkä kokoinen kenkä lapselle?

Lapset kulkevat usein liian pienissä tai isoissa kengissä. Lapsen kohdalla onkin tärkeää mitata jalka tarpeeksi usein. Vauvalla jalka kasvaa sykäyksittäin, jolloin kengän koko voi muuttua jopa parin kuukauden välein. Kaksi vuotiaana kasvu on noin kolme numeroa vuodessa. Alle kouluikäisellä lapsella jalan kasvu on kaikista kovinta ja se hiipuu pikku hiljaa niin, että 6-10 -vuotiaalla lapsella kasvaa jalka alle millin kuukaudessa. Se tarkoittaa, että jalka kasvaa n. 1 numeron vuoden aikana, osalla 2 numeroa, kasvusta riippuen. Uusiin kenkiin tulisi varata aina 17 mm kasvuvaraa. Käytössä olevissa kengissä riittää jo 12 mm liikkumavara. Myös kengän muodolla ja mallilla on merkitystä. Jos lapsen jalkaterä on leveä, tulee valita myös kengät, jotka sopivat leveämmälle lestille. Lapsen tulisikin aina itse sovittaa kengää, jotta nähdään onko myös kengän malli lapselle sopiva. 

Monetko kengät lapselle?

Lapsi tarvitsee vuodessa monet kenkäparit, joten kenkiä on kätevä tilata netistä jo etukäteen. Kesästä riippuen lapsi voi viipottaa varvassandaaleilla tai Crocseilla koko kesän tai vastaavasti lenkkareilla, balleriinoilla tai kumppareilla. Kesäkenkien valikoima on verkkokaupoissa varsin kattava, joten monenlaiseen kesämenoon löytyy varmasti sopivia lastenkenkiä. Talveksi on hyvä varata ainakin pari lämmintä ja säänkestävää kenkäparia, minkä lisäksi syksyllä ja keväällä tarvitaan usein vedenpitäviä lenkkareita ja kumisaappaita. Juhlia varten on myös ostettava lasten juhlakengät. Urheiluharrastuksiin tulee varautua sisäpelikengillä tai juoksukengillä. Lasten kenkien ale kannattaakin aina hyödyntää ja varautua kenkätarpeeseen jo etukäteen. Hyvä vinkki on mitata lapsen jalka tasaisin väliajoin, jolloin hyvän alen sattuessa kohdalle, osaa heti valita lapselle oikean kokoisen ale kengän netistä. 

Siirry alkuun